De 5 meest gestelde vragen over LinkedIn groepen, mét antwoord natuurlijk

De 5 meest gestelde vragen over LinkedIn groepen, mét antwoord natuurlijk

5-linkedin-1De 5 meest gestelde vragen over LinkedIn groepen, mét antwoord natuurlijk

Tijdens mijn trainingen LinkedIn voor de bouwprofessional hoor ik regelmatig dat mensen liever niet lid worden van LinkedIn groepen omdat ze dan te veel mails in hun inbox krijgen. Of dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Alleen al voor de bouw-, installatie- en vastgoedprofessional zijn er ruim 1500 LinkedIn groepen, dus van welke groep moet je lid worden? Sterker nog, waarom zou je überhaupt lid worden van groepen? In dit artikel daarom de 5 meest gestelde vragen over LinkedIn groepen. Mét antwoord natuurlijk!

1 Ik ben werkzaam in de bouw, zijn er voor mij voordelen als ik lid word van LinkedIn groepen?

Lid worden van groepen is heel nuttig. Allereerst kun je veel leren uit groepen. Je kunt je kennis bijspijkeren, nieuwtjes vergaren, tips verkrijgen. Maar je kunt ook 24 uur per dag een vraag stellen. Er is altijd wel iemand die een antwoord voor je heeft. Daarnaast is het ook heel goed voor je zichtbaarheid. Laat zien hoeveel verstand van zaken jij hebt. Toon je expertise. Hoe actiever je bent in groepen, hoe sneller mensen jouw naam en expertise herkennen en hoe groter de kans dat ze je bellen voor een opdracht. Eén van de grootste voordelen vind ik zelf dat het je direct toegang geeft tot mensen die niet in je eerste, tweede of derdegraads netwerk zitten. Je kunt deze mensen in groepen wel benaderen, waar dat via alleen je profiel niet kan. Handig als je op zoek bent naar nieuwe klanten, relaties of nieuw personeel.

2 Hoe kan ik voorkomen dat ik gespamd word met e-mail uit groepen?

Als je lid wordt van een groep, dan is de standaard instelling dat je dagelijks een e-mail krijgt. Deze e-mails geven informatie over de activiteiten binnen de groep. Als je lid bent van tientallen groepen kan dat inderdaad een enorme hoeveelheid e-mails tot gevolg hebben. Gelukkig kun je de stroom mails beheersen en toch op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de LinkedIn groepen. Je kunt namelijk de dagelijkse berichten uitschakelen of wekelijks ontvangen. Hieronder leg ik je uit waar je dit kunt wijzigen.

5-linkedin-2

5-linkedin-3

3 Hoe vind ik groepen uit de bouwwereld die interessant voor mij zijn?

Dat is een vraag die veel LinkedIn gebruikers zichzelf stellen. Je kunt lid worden van maximaal 50 groepen, dus je zult selectief, of juist niet, moeten zijn. Eén van de mooie opties bij groepen is ‘Group Statistics’. Zo kom je bij deze statistieken uit.

5-linkedin-4

Hier kun je je een goed beeld vormen van de groep en de deelnemers. Laten we eens kijken naar de statistieken van een van de populairste groepen in de bouwwereld, de groep ‘Bouwprofs’. Wanneer je de statistieken van deze groep opvraagt krijgt je het volgende te zien:

5-linkedin-5

We zien bijvoorbeeld dat er in de afgelopen week 36 keer een ‘comment’ op een discussie is geplaatst. Op een groep met bijna 26.000 leden klinkt dat misschien niet als heel vaak, maar de ervaring leert dat dit aantal vrij hoog is. Onder het tabblad ‘Demographics’ vind je onder andere de senioriteit van de groepsleden, de functies, locaties en de industrie waarin ze werkzaam zijn. Onder ‘Growth’ vind je een overzicht van de ledengroei van de groep. En onder het tabblad ‘Activity’ vind je het aantal ‘comments’, discussies, hoeveel vacatures er zijn geplaatst et cetera. Vaak kijk ik ook bij ‘members’ om te zien wie lid zijn van de groep en of deze mensen interessant zijn voor mij. Kortom: de mogelijkheid om deze gegevens te bekijken kan je helpen bij het maken van je keuze voor het lidmaatschap.

4 Wat is het verschil tussen open groepen, privé groepen en groepen voor leden?

Er zijn drie verschillende groepen.

 • Privé Groepen (Private Groups)
  Wil je lid worden van een privé groep dan moet de groepseigenaar je aanvraag om lid te worden handmatig goedkeuren. Alles wat in deze groep gepost wordt, wordt niet via zoekmachines gevonden. Je herkent deze groep aan het hangslotje naast de naam van de groep.
 • Groepen uitsluitend voor leden (Members-only Groups)
  Iedereen die bij deze groep wil komen, wordt automatisch geaccepteerd. Alles wat in de groep gepost wordt, wordt niet via zoekmachines gevonden (je ziet een hangslot naast de naam van de groep).
 • Open Groepen (Open Groups)
  Iedereen die bij deze groep wil komen, wordt automatisch geaccepteerd. Alles wat in de groep wordt gepost, wordt wél via zoekmachines gevonden.

5 Wanneer werkt een LinkedIn groep voor mij?

Dat is natuurlijk een vraag die ik niet zomaar voor jou kan beantwoorden. Wel kan ik je vertellen dat het verstandig is om heldere keuzes te maken voor groepen waarin jij echt actief wilt worden. Dus verdiep je in de groep en word lid van groepen waar jouw doelgroep het best vertegenwoordigd is. De ervaring leert dat dit maximaal vier groepen zijn.

Ga vervolgens eerst luisteren en leer de groepscultuur kennen. Begin dan af en toe met het ‘liken’ van discussies en meediscussiëren. Andere groepsleden (lees: je tweede en derdegraads netwerk) gaan je dan opmerken. Deel kennis en informatie die voor je netwerk interessant is. Laat zien dat jij de specialist bent in je vakgebied. Maar wees wel relevant, want binnen groepen gaat het om interactie.

Uiteindelijk zul je zien dat je de mensen en de antwoorden vindt die je zoekt en dat mensen ook jou weten te vinden!

Nog vragen of reacties? Voeg ze toe!

Share this post

Reacties (2)

 • Stephanie Reply

  Klopt het dat je de statistieken van groepen niet meer kunt zien?

  11/12/2018 at 16:10
  • Sascha Murk Reply

   Hoi Stephanie, ik zie nu pas je berichtje. Excuses. Het klopt inderdaad dat je niet meer de statistieken van een groep kan bekijken. Persoonlijk vind ik dit erg jammer.

   18/01/2019 at 13:40

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *